Telefoane rezistente la apă și praf: cum le recunoști și care sunt cele mai bune

Ți se întâmplă frecvent să verși lichide pe telefon sau să-l murdărești? A venit timpul să cumperi un smartphone rezistent la praf și apă.
Smartphone-urile moderne se bucura de o putere de calcul ridicată și de funcții inteligente, însă cele mai multe dintre ele au o construcție fragilă.

O carcasă, o husă sau o folie de protecție te ajută să mărești șansele să rămâi cu un telefon funcțional și în cazul în care îl scapi pe jos, însă în alte cazuri simplă scăpare a unui lichid face ca terminalul să devine nefuncțional.

Pe piață există o serie de telefoane despre care producătorii sustin că sunt rezistente la apă și praf. Nu toate sunt însă la fel de rezistente.

Cum îmi dau seama dacă telefonul meu este rezistent la apă?
Telefoanele cu protecție la apă și praf au fost testate special în acest scop și se bucura de un rating care oferă o imagine de ansamblu a caracteristicilor acestora. Ratingul respectiv este de forma IPxy, indice care provine de la Ingress Protection. În cadrul acestui rating, x=rezistența la praf și alte materiale solide de mici dimensiuni, în timp ce y=rezistența la apă. Practic, acest rating clasifică telefoanele în funcție de modul în care zonele electronice ale acestora sunt protejate de apă, praf și obiecte solide.

În prezent, telefoanele cu aceste de certificări ajung să aibă rating-uri IP67, IP68 sau, în cel mai rău caz, IPx5. Rating IP67 arata faptul că telefonul rezistă total la praf și alte obiecte de mici dimensiuni și că este funcțional și după ce rămâne în apă la adâncimi de maxim 1 metru timp de cel mult 30 de minute. În schimb, rating-ul IP68 ăeste mai performant, întrucât telefonul rezistă și la adâncimi de 1.5 metri, în timp ce restul caracteristicilor sunt identice cu cele de la IP67.

Pe piață există însă și un telefon cu rating IPx5, ceea ce înseamnă că terminalul nu are niciun fel de protecție la praf și că rezistă la jeturi de apă la joacă presiune. Cu alte cuvinte, un astfel de telefon rezistă fără probleme dacă este folosit pe timp de ploaie, însă nu este recomandat să fie lăsat sub apă timp îndelungat.

În ultima vreme, câțiva producători de smartphone-uri au adoptat și un standard de rezistență cu aplicabilitate mai largă împrumutat din domeniul militar. Este vorba despre certificarea MIL-STD-810G, care se referă la rezistență la sare, praf, umiditate, ploaie, vibrații, radiații solare, transport și șoc termic. (giz)

 

Black friday cosmetice pe Cloe.ro

Alte articole interesante

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *