Robotii ucigasi vor deveni o realitate! Cercetatorii avertizeaza ca evolutia lor nu poate fi oprita

Cercetatorii avertizeaza ca robotii ucigasi vor deveni curand o realitate si nu avem cum sa-i oprim.
Filmele SF despre robotii care pornesc un razboi cu oamenii si distrug planeta nu i-au speriat niciodata pe oamenii de stiinta. Nici avertismentele savantilor Stephen Hawking si Elon Musk nu au avut prea mare efect.

Oamenii au creat deja forme de inteligenta artificiala, care pot deveni automome si astfel se pot intoarce oricand impotriva celor care i-au creat.

Cercetatorii de la Universitatea din Buffalo spun ca este prea tarziu sa interzicem aceste masinarii.
Mai mult, exista o divizie speciala la Pentagon pentru a realiza roboti ucigasi, finantata cu un buget de 18 miliarde de dolari.

Multe organizatii nonguvernamentale se zbat acum sa ia masuri pentru oprirea dezvoltarii acestor roboti periculosi, a scris Daily Mail.

Studiul a fost realizat de o echipa formata din Tero Karppi, Marc Bohlen si Yvette Granta, iar cercetarea a fost publicata in International Journal of Cultural Studies.

Expertii spun ca singura metoda prin care putem avea in continuare controlul asupra acestor masinarii inteligente este introducerea unor norme etice in programul lor. Astfel, principiile etice trebuie sa fie incluse direct in software, insa se pune problema ce principii vor alege oamenii pentru a le inocula acestor roboti.

Robotii inteligenti se vor confrunta cu dileme greu de rezolvat: cine le este prieten si cine le este dusman in razboi? Dar in cazul in care inamicul se preda, mai este acesta un dusman care trebuie ucis?

Inteligenta artificiala ii poate ajuta pe oameni sa puna capat bolilor si saraciei, insa exista si un mare risc: acela ca masinile sa iasa de sub control si sa ne considere dusmani.

De aceea, mai multe ONG-uri lucreaza acum impreuna, pentru a gasi cele mai bune metode prin care aceste masinarii inteligente, programate sa ucida, sa fie tinute sub control.

Alte articole interesante

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *