Reteta cozonac de craciun pe Cloe.ro

12356924_1659618874276046_4646836985388889558_o
O singură felie de cozonac are până la 180 de kilocalorii, afirmă medicii, motiv pentru care aceştia ne recomandă o singură felie pe zi, de preferat în afara meselor principale, ca aliment dulce. Cozonacul, fie că este cu nucă şi cacao sau cu rahat, este desertul tradiţional al mesei de Crăciun. Mai jos puteţi citi reţete simple pentru cozonac.
REŢETĂ COZONAC CU CREMĂ DE CACAO, NUCI ŞI STAFIDE
Ingrediente maia:
50 grame drojdie proaspata
2 linguri de lapte
o lingura de faina
Ingrediente aluat:
1 kilogram de faina
6 galbenusur
i o jumatate litru de lapte
300 grame zahar
200 grame unt
50 grame ulei coaja rasa de la o lamaie
4 fiole esenta de rom
4 fiole esenta de vanilie
Ingrediente crema:
stafide si mac 300 grame
nuca maruntita 20 grame
unt
2 linguri cacao
4 linguri de zahar
5 linguri de lapte
dscn3365+r2+2
Pasul 1. Se face maiaua din drojdie, 2 linguri de lapte, o lingurita de zahar si o lingura de faina.Dupa ce le amestecam, se lasa la crescut.
Pasul 2. .Dupa ce a crescut maiaua, in paralel punem faina cernuta intr-un lighenus si adaugam laptele fierbinte putin cate putin, lapte care in prealabil a fost fiert cu zaharul si cu coaja rasa de la o lamaie si bineinteles framantam.
Pasul 3. Adaugam galbenusurile de ou treptat si framantam, galbenusuri care in prealabil au fost batute bine si peste care am adaugat un varf de sare.
Pasul 4. Adaugam untul impreuna cu uleiul, care trebuie sa fie cald (in prealabil am topit untul si peste acesta am pus uleiul).
Pasul 5. Peste toata aceasta compozitie din lighenus adaugam maiaua si framantam, apoi esentele, presaram faina si lasam la crescut.
Pasul 6. Pentru crema punem laptele la foc cu unt, cacao, nuca, mac si stafide.In prealabil stafidele trebuie lasate in lapte pentru a se inmuia.
Pasul 7. Dupa ce a crescut, pentru un cozonac luam jumatate din compozitie.Aceasta jumatate va fi impartita la randul ei in alte doua jumatati.Luam prima jumatate, o intindem, o ungem cu putin ulei si adaugam compozitia.La fel facem si cu cea de-a doua jumatate si le impletim. Le asezam in forma pentru cozonac, in care vom pune hartie de copt.Cozonacul va fi uns cu o pensula cu galbenus si presaram zahar tos.
Cozonac-cu-nuca
Sfaturi: Pentru a creste cozonacul, in incaperea in care tineti aluatul la crescut trebuie sa fie cald, iar lighenusul trebuie acoperit cu cateva carpe. In primele 20 de minute de cand ati bagat cozonacul, la cuptor nu trebuie sa deschideti usa acestuia. Aluatul este foarte bine framantat, cand apar acele mici basici. Ingredientele trebuie adaugate treptat si cate putin, mai ales cele lichide pentru a nu ineca acel aluat.
Magazinul tau online Cloe.ro are in oferta pentru tine :

 

Forma copt teflon 21×11.5×7.5cm
forma-copt-teflon-21x11-5x7-5cm-6975
Forma copt teflon 31×11.5x7cm
forma-copt-teflon-31x11-5x7cm-6970
Forma copt teflon 35.6x12x7cm
forma-copt-teflon-35-6x12x7cm-6967
Pentru mai multe detalii, acceseaza site-ul www.cloe.ro !

Alte articole interesante

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *