Descoperire neasteptata despre oamenii cu ochi albastri

Toate persoanele cu ochi albastri se trag dintr-un stramos comun, care a trait acum aproximativ 10.000 de ani si care a avut parte de o mutatie genetica.
Cercetatorii au incercat sa explice modul in care culoarea irisului oamenilor, initial inchisa la culoare, a ajunsa sa fie, in cazul unor persoane, albastra.

In cazul lui, mutatia a dus la culoarea albastra a irisului. Acesta a fost primul om cu ochi albastri din lume. Cu singuranta o aparitie stranie, pentru ca toti ceilalti oameni, pana atunci, aveau ochii caprui.

Culoarea ochilor caprui este data de gena OCA2, iar anumite variatii genetice produc mereu nuante diferite de maroniu, dar niciodata o culoare deschisa.

Ochii albastri au aparut in urma mutatiei unei alte gene, HERC2, care a blocat gena OCA2(determina cantitatea de melanina ce determina culoarea maronie a ochilor).

Mutatia a avut loc prima data in perioada in care oamenii migrau din Africa spre Europa. De aceea, cercetatorii cred ca toti oamenii cu ochi albastri au un stramos comun care a trait in acea perioada in Europa.

Teoria se bazeaza pe faptul ca mutatia genei HERC2 a fost observata la absolut toate persoanele cu ochi albastri. Astfel, este evident ca oamenii care au aceasta trasatura au mostenit de la stramosul lor comun mutatia care le da un farmec aparte.

Desigur, este foarte greu de identificat cine a fost primul om cu ochi albastri din lume. Cele mai vechi ramasite gasite pana acum, au apartinut unui om cu ochi albastri, si dateaza de acum 7.000 de ani si au fost descoperite intr-o pestera din Spania.

Nu mai e nevoie sa pictezi pereti! Dormitorul ‘DISNEY’, cea mai buna alegere pentru camera copilului

Alte articole interesante

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *