Decizie SOC luata de WhatsApp! Ce se intampla cu cei 1 miliard de utilizatori de acum

In urma atentatelor din ultimul an si a cazului FBI vs Apple, WhatsApp a luat o decizie controversata.
BBC a anuntat ca aplicatia de mesagerie, WhatsApp, apeleaza la criptarea mesajelor utilizatorilor incepand cu data de 6 aprilie.
In urma acestei decizii,responsabilii companiei nu mai pot citi mesajele care circula intre utilizatori nici macar la solicitarea fortelor de ordine.

Acest update de securitate este facut in urma dezbaterilor internationale cu privire la cat de mult acces ar trebui sa aiba serviciile de informatii si de securitate ale statelor asupra diferitelor mijloace de comunicare online, in special dupa razboiul in instanta dintre FBI si Apple.
FBI a solicitat companiei Apple sa decripteze un smartphone produs de ei, al unuia dintre autorii atacului armat din decembrie 2015, din orasul californian San Bernardino, considerat un act terorist, in care si-au pierdut viata 14 persoane.
Desi solicitarea a fost respinsa de compania Apple, autoritatile americane au putut decripta informatiile si fara interventia lor.

WhatsApp a inceput dezvoltarea sistemului de criptare a mesajelor „end-to-end” inca de acum 2 ani, cu ajutorul unui software oferit de organizatia nonprofit din domeniul securitatii online Open Whisper Systems. Initial, sistemul de criptare  asigura  doar  mesajele in format text intre doi utilizatori, dar mesajele pe grupuri de comunicare sau cele care contin pe langa text si fotografii, videoclipuri sau inregistrari audio nu erau protejate complet.

Amnesty International a numit mutarea o „victorie uriasa” pentru libertatea de exprimare: „Este incurajata abilitatea oamenilor de a comunica si a se exprima fara teama. Este o victorie imensa pentru confidentialitate si libertatea de exprimare, in special pentru activisti si jurnalisti care depinde de comunicarea de incredere pentru a-si face treaba fara sa-si puna viata in pericol”.

 

1830

apple-iphone-6-silver-16gb-13330 apple-iphone-6s-rose-gold-16gb-13301

Alte articole interesante

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *